De wereld van Fanny Mazure .

” Ik ga met mijn ogen op reis in de verf “

Denkend aan Japan

De Haagse Fanny Mazure voltooide haar opleiding aan de AKI academie in Enschede.
Daarna volgde zij lessen bij de bekende kunstenaar Sierk Schröder (1903-2002).
Fanny woont en werkt in Oudorp (NH) maar blijft als lid van de Haagse Kunstkring (HKK) en de kunstkring Voorschoten (VKK) onderdeel van de Haagse kunstwereld.
Opvallend zijn haar bijzondere kleureffecten en combinaties van materialen.
Het roept herinneringen op aan de exotische en verre oorden die haar inspreerden op haar studiereizen naar Japan, China, Tibet, Nepal, Sri Lanka, Oezbekistan, Oman en het noordelijke IJsland . Fanny zelf zegt hierover :

” Je moet met je ogen op reis kunnen gaan en steeds nieuwe details ontdekken “

De katten voor haar “kattenboek ” in wording zijn duidelijk geinspireerd door Japanse schilderkunst en vormgeving . Fanny bezoekt graag het Sieboldhuis in Leiden en leest de boeken van kattenliefhebber Cees Nooteboom.


Kat 1

In een geraffineerde papiercollage met delicate kleuren en textuur presenteert de kat zich hier als een en al beeldschone verleiding. Hij past zijn “vrouwmens” als een kimono of yukata, de kimono voor dagelijks gebruik. Hij vouwt zich om haar heen als een tweede huid. De kat is de vrouw, maar de vrouw is ook de kat

kat 2

De rode kater is een overlever. Een doorzetter die in sneeuw en regenstormen op zoek gaat naar een schuilplek. Hij moet de warme vrouwenschoot verdienen. Verbeten ploetert hij voort terwijl hij wordt gegeseld door de natuur. De donkere lucht is, als bij Japanse houtsneden, scherp uitgesneden. Het wit daartussen is als bliksemschichten .

Beide katten zijn elkaars contrast
Contrasten liggen verborgen in elk levend wezen.
Dus ook in de menselijke natuur.
Niets is wat het lijkt.
Juist in de kunst vinden onverwacht genot en tegenslag hun vorm.
Of vloeien in harmonie in elkaar over.